Che.GuruAnimal.ru

Rádi skládky vedla čápi opustit lety do Afriky

Stále více a více čápů bílých (Ciconia ciconia) v Evropě odmítají, že stěhovaví ptáci. Namísto každoročních zimních cest do Afriky a zpět, dávají přednost usadit se v blízkosti skládky ve Španělsku a Portugalsku a po celý rok k jídlu odpadky. To byl zaznamenán v časopise Movement ekologie.

Biolog Franco Aldini (Aldina Franco) a její kolegové z University of East Anglia si všimli, že v průběhu posledních dvaceti let se počet obyvatel čápů v Portugalsku desetinásobně zvýšily. Nyní země je domovem 14.000 ptáků.

Vědci sledovali pohyby 48 portugalských čápů pomocí GPS-tagů, kterým se stanoví umístění a rychlost letu ptáků. Ukázalo se, že skládka poskytnutí čápi potravu po celý rok - nakonec se rozhodli stavět hnízda v blízkosti „chleba“ v některých místech, a početí a narození mláďat přesunut na dřívější datum. Mimo reprodukčního období čápi nelétají do Afriky, a zůstat na svém místě, chránit před konkurencí cenné zdroje potravy. Čápi létání je nyní více než 30-50 km - při hledání jiných skládek.

Nicméně, nové nařízení vyžaduje reorganizaci skládky EU ve Španělsku a Portugalsku. Namísto otevřené odpadky hromady nových budov, kde potravinový odpad se rozkládají pod ochranou zvířat a ptáků se bude vyrábět. Toto rozhodnutí může mít katastrofální důsledky pro čápů bílých, vědci varují: ptáci muset hledat nové zdroje potravy.

Sdílet na sociálních sítích:

Podobné

© 2011—2021 Che.GuruAnimal.ru